Architectuur

Met een originele architectuur – gebaseerd op de historische gemalen- en modern hoogwaardig wooncomfort. Het nieuwe Gemaalhuis markeert als het ware de entree van Hoofddorp. De stijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieurs architectuur uit de 19de eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. De robuuste baksteen architectuur was in die tijd het symbool voor de vooruitgang. Het ontwerp krijgt zo een herkenbare uitstraling aan de entree van Hoofddorp.

Het Gemaalhuis omvat een gevarieerde mix van 84 woningen. In het plan komt een doorsteek voor voetgangers vanuit de wijk Kalorama naar de doorgaande Kruisweg.
Deze doorsteek krijgt vorm in een ingetogen woonhof, inclusief een speelvoorziening voor de kleintjes. Tussen de appartementen en woningen komt aan de achterzijde een open ruimte, hier komt een parkeerhof die toegang biedt naar de achtertuinen met de bergingen voor de eengezinswoningen.
In en rondom het plan is volop ruimte gecreëerd voor parkeerplaatsen, zowel in de buitenruimtes als aan de straatzijdes voor de woningen. Daarbij krijgen het woon- en parkeerhof een mooi uitgebalanceerd groenplan. Dit omvat kleine bomen, lage beplanting en zelfs een grote pergola op de parkeerhof, uitgevoerd met een bonte verzameling klimplanten.